Sposób przygotowania:
Bliny z surowych ziemniaków
Ziemniaki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce. Odciskamy je z nadmiaru soku. Sok odstawiamy do wytrącenia się krochmalu.
Drożdże rozcieramy ze śmietaną, jajkami i przyprawami (solą i pieprzem). Dodajemy do masy ziemniaczanej. Do masy dodajemy również wytrącony z soku krochmal. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej masy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Na patelni rozgrzewamy olej, na mocno rozgrzany tłuszcz nakładamy łyżką placki. Placki podajemy ze śmietaną i cukrem lub ze skwarkami z wędzonego boczku.
Drożdże rozcieramy ze śmietaną, jajkami i przyprawami (solą i pieprzem). Dodajemy do masy ziemniaczanej. Do masy dodajemy również wytrącony z soku krochmal. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej masy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Na patelni rozgrzewamy olej, na mocno rozgrzany tłuszcz nakładamy łyżką placki. Placki podajemy ze śmietaną i cukrem lub ze skwarkami z wędzonego boczku.