Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Bliny ziemniaczano-jabłkowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

W lekko podgrzanymi osłodzonym kefirze rozpuścić drożdże. Odstawić na chwilę w ciepłe miejsce, aby podrosły...

Bliny ziemniaczano-jabłkowe

Składniki:

Bliny ziemniaczano-jabłkowe

 

Sposób przygotowania:

Bliny ziemniaczano-jabłkowe
W lekko podgrzanymi osłodzonym kefirze rozpuścić drożdże. Odstawić na chwilę w ciepłe miejsce, aby podrosły. Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o drobnych otworach. Jabłka namoczyć, a gdy spęcznieją, osączyć i bardzo drobno posiekać. Ziemniaki i jabłka wy mieszać z wyrośniętym rozczynem, do dać trochę soli i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Kłaść ciasto łyżką na rozgrzany tłuszcz i smażyć z obu stron na rumiano. Podawać z kwaśną śmietaną i surówkami lub posypane cukrem.

100g -165 kcal