kleopatra1982

kleopatra1982

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 33]

Blok czekoladowy mocno bakaliowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Bloki bardzo często goszczą w moim domu, ponieważ są bardzo szybkie w przygotowaniu a do tego nie ma potrzeby ich pieczenia. A do tego ilość dodatków do bloku jest nieograniczona.

Blok czekoladowy mocno bakaliowy Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Blok czekoladowy mocno bakaliowy

 

  • masło 1 kostka
  • mleko 1 szklanka
  • cukier 3/4 szklanki
  • kakao 4 łyżki
  • mleko w proszku 2 szklanki
  • owoce kandyzowane 15 dag
  • figi 6 sztuk
  • daktyle 6 sztuk
  • rodzynki 10 dag
  • żurawina 10 dag
  • andruty 2-3 sztuki
  • herbatniki 15 dag

Sposób przygotowania:

Blok czekoladowy mocno bakaliowy
Mleko, cukier, kakao, masło zagotować w garnku, mieszając by powstała jednolita masa. Jak zacznie wrzeć zdjąć z ognia. Do dużego naczynia dać owoce kandyzowane, rodzynki, żurawinę, pokrojone daktyle i figi.

Do bakali dodać pokruszone andruty i herbatniki. Wymieszać i wlać mleko z dodatkami.

Na koniec wsypać mleko w proszku i wymieszać, by składniki się połączyły.

Gotową masę przełożyć do foremki i po wystygnięciu wstawić do lodówki na około 2 godziny. 
Blok czekoladowy mocno bakaliowy
Masę przełożyć do foremki i pozostawić do wystygnięcia
Blok czekoladowy mocno bakaliowy
Mleko, masło, cukier i kakao zagotować na jednolitą masę
Blok czekoladowy mocno bakaliowy
W dużym naczyniu połączyć ze sobą wszystkie bakalie