Sposób przygotowania:
Blok czekoladowy z herbatnikami.
W rondelku z wodą rozpuszczamy kostkę masła i margarynę. Nie zagotowujemy. Dodajemy cukier, który musi się rozpuścić. W tym celu cały czas mieszamy. Dodajemy także kakao i intensywnie mieszamy, aby wszystko się ładnie połączyło. Odstawiamy do wystygnięcia. Do dużej miski wrzucamy rozgniecione 4 paczki herbatników. Zalewamy je wystudzoną masą kakaową i dodajemy stopniowo mleko w proszku. Mieszamy. Masa robi się bardzo gęsta. Gdy całość będzie miała jednolity kolor, możemy wyłożyć ją na blaszkę – keksówkę, która obłożona jest folią aluminiową. Masę musimy docisnąć, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Przykrywamy folią i wkładamy na parę godzin do lodówki. Po tym czasie keksówkę odwracamy „do góry nogami”, ściągamy folię i kroimy w pyszne plasterki.
marietta