Sposób przygotowania:
Blok śledziowo-twarogowy z ogórkiem.
Ryby wędzone przekroić na wzdłuż,uciąć łby,płetwy,ogon,usunąć ości z mięsa rybiego.Cebulę,paprykę obrać,opłukać,pokroić w kostkę.Ogórki wyjąć ze słoja,odsączyć i również pokroić w kostkę.Mięso ze śledzi wędzonych przepuścić z twarogiem przez maszynkę do mięsa wraz z posiekaną cebulą,doprawić pieprzem. Następnie dodać pokrojone paprykę i ogórki i wymieszać z pastą rybno -twarogową.Formę cwibakową wysmarować tłuszczem roślinnym,a na folii przeźroczystej rozłożyć masę na blok,zwinąć mocno folię.Przełożyć do formy cwibakowej,a formę wstawić na godzinę do lodówki na najwyższą półkę.Po upływie godziny wyjąć formę z zawartością,wyjąć folię,rozwinąć,a blok pokroić na plastry. Podawać z pieczywem.