marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Blok śledziowo-twarogowy z ogórkiem.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Śledzie wypatroszyć,wyjąć mięso z ryby.Mięso zmielić z twarogiem i cebulą,dodać resztę,doprawić.Masę rozłożyć na folii,zwinąć.Chłodzić 1h.

Blok śledziowo-twarogowy z ogórkiem.

Składniki:

Blok śledziowo-twarogowy z ogórkiem.

 

  • 0,5 kg.śledzi wędzonych,
  • 2 kg.twarogu półtłustego,
  • 1 duża cebula,
  • 10 średnich ogórków konserwowych,
  • 1 papryka świeża czerwona,
  • pieprz biały mielony,
  • folia przeźroczysta,
  • tłuszcz do formy cwibakowej.

Sposób przygotowania:

Blok śledziowo-twarogowy z ogórkiem.
Ryby wędzone przekroić na wzdłuż,uciąć łby,płetwy,ogon,usunąć ości z mięsa rybiego.Cebulę,paprykę obrać,opłukać,pokroić w kostkę.Ogórki wyjąć ze słoja,odsączyć i również pokroić w kostkę.Mięso ze śledzi wędzonych przepuścić z twarogiem przez maszynkę do mięsa wraz z posiekaną cebulą,doprawić pieprzem. Następnie dodać pokrojone paprykę i ogórki i wymieszać z pastą rybno -twarogową.Formę cwibakową wysmarować tłuszczem roślinnym,a na folii przeźroczystej rozłożyć masę na blok,zwinąć mocno folię.Przełożyć do formy cwibakowej,a formę wstawić na godzinę do lodówki na najwyższą półkę.Po upływie godziny wyjąć formę z zawartością,wyjąć folię,rozwinąć,a blok pokroić na plastry. Podawać z pieczywem.