jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1920]

Blondies z wiśniami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Blondies to jasna odmiana pysznego ciasta brownies:). Podstawą ciasta jest biała, a nie ciemna czekolada, stąd tez nieco odmienna nazwa.

Blondies z wiśniami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Blondies z wiśniami

SKŁADNIKI (kwadratowa blaszka)

  • Składniki:
  • 120 gram masła,
  • 200 gram białej czekolady,
  • 80 gram cukru trzcinowego,
  • 3 jajka,
  • 100 gram mąki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • ok 1 szklanka wiśni,
  • cukier puder do posypania przed podaniem

Sposób przygotowania:

Blondies z wiśniami

ETAP 1

Blondies z wiśniami
Z owoców usuwamy pestki

Wiśnie myjemy, osuszamy i drylujemy.

ETAP 2

Blondies z wiśniami
Mało i czekoladę razem rozpuszczamy

Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki. Połamaną wraz z masłem umieszczamy w garnku i rozpuszczamy.

ETAP 3

Blondies z wiśniami
Po dodaniu cukru masę studzimy

Do rozpuszczonej czekolady i masła dodajemy cukier trzcinowy. Całość mieszamy, zdejmujemy z ognia i delikatnie studzimy.

ETAP 4

Blondies z wiśniami
Stopniowo dodajemy jajka i ubijamy

Do przestudzonej masy dodajemy stopniowo jajka i ucieramy całość. Na koniec do ciasta dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia.

ETAP 5

Blondies z wiśniami
Owoce wykładamy na wierzchu ciasta

Gotowe ciasto wylewamy na przygotowaną blaszkę. Na wierzchu układamy przygotowane owoce.
Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je około 40 minut w 180°C.