Sposób przygotowania:
błota Mississippi
Przygotować ciasto: Do większej miski przesiać mąkę i kakao, dodać miękkie masło i rozetrzeć. Następnie wsypać cukier i dodać wodę, całość ugniatać rękoma aż masa będzie jednorodna. Kulkę uformowaną z ciasta zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki na 15-20 minut. Można zacząć przygotowywać nadzienie- w misce ucierać masło z cukrem, powoli porcjami dodawać rozmącone jajka i dosypać kakao. Przygotować łaźnię wodną i roztopić w niej czekoladę ( 1 1/2 kostki). Lekko ochłodzoną czekoladę dodać do miski z nadzieniem. Całość dobrze miksować a potem dodać śmietanę. Masa ma być puszysta. Ciasto z lodówki wyjąć, podsypując mąką rozwałkować na okrągły placek. Formę na tartę o średnicy 23 cm natłuścić masłem. Placek musi pasować do brzegów formy ale nie wystawać poza jej obręb, ponakłuwać widelcem ciasto. Nastawić piekarnik na 190 stopni. Do nagrzanego piekarnika wstawić formę z ciastem i piec 25 minut, jeśli trzeba nakłuć placek kilkakrotnie w czasie pieczenia. Po tym czasie wyjąć tartę i odstawić do ostudzenia. Przygotowane nadzienie wlać na ostudzoną tartę. Ciasto piec dalej ale już w temp. 160 stopni aż nadzienie stężeje, zwykle około 45 minut. Wyłączyć piekarnik i uchylić drzwiczki ale nie wyciągać jeszcze przez chwilę ciasta. Na ostudzone ciasto przełożyć ubitą śmietanę i udekorować startą czekoladą. Najlepsze jest ciasto przechowywane w lodówce. Smacznego!
agabi22
mikasia