thegrooba

thegrooba

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 199]

Bobaski z kurczaka w boczku wędzonym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Wyśmienite cząstki z kurczaka w wędzonym boczku, z marchewka, szpinakiem i ryżem.

Bobaski z kurczaka w boczku wędzonym

Składniki:

Bobaski z kurczaka w boczku wędzonym

 

  • 1/2 dużego filetu z piersi kurczaka
  • 1 woreczek ryżu
  • sól, pieprz, mielona papryka
  • 1/2 cebulki czerwonej
  • boczek wędzony Morliny( tyle plasterków ile cząstek kurczaka)
  • 2 garści świeżych, opłukanych listków szpinaku + ząbek czosnku
  • 2 marchewki startej na grubych oczkach+ 1 łyżeczka keczupu
  • olej
  • naturalnego, 2 łyżki majonezu Pomorskiego:) sól, pieprz, łyżeczka posiekanego szczypiorku, 2 ząbki posiekanego drobno czosnku

 

Sposób przygotowania:

Bobaski z kurczaka w boczku wędzonym
Ryż zalać wrzątkiem, wodę osolić, gotować wg czasu podanego na kartoniku. Sos: 2 łyżki jogurtu wymieszać z majonezem, dodać 1-2 ząbki czosnku, sól, pieprz i szczypiorek. Schłodzić. Mięso pokroić na podłużne cząstki- naszykować odpowiednia ilość plasterków boczku. Kurczaka doprawić solą, pieprzem, papryką. Cząstkę kurczaka i cebuli zawijać w plaster boczku. Smażyć na rozgrzanym oleju, obracając, do zarumienienia boczku. Na łyżce oleju podsmażyć marchewkę, doprawić solą, pieprzem i keczupem. Na drugiej połowie patelni podsmażyć czosnek, dodać szpinak, przemieszać, wystarczy 1- 2 min. doprawić sola i pieprzem. Można podawać razem wymieszane lub oddzielnie.