Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Boczek Generała Mao

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Może i nie jest zdrowe, ale jest za to fantastyczne w smaku, zarówno na gorąco jak i na ciepło. Na chwilę zapominamy o kaloriach i oblizujemy palce ze smakiem :)

Boczek Generała Mao

Składniki:

Boczek Generała Mao

 

  • 0,7 kg surowego boczku (najlepiej ze skórą )
  • 3 łyżki cukru
  • 1 szklanka wody
  • ½ szklanki sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 3 ząbki czosnku
  • biała część cebuli dymki + szczypiorek
  • sól, pieprz, cukier

 

Sposób przygotowania:

Boczek Generała Mao
Mięso obgotowujemy 10 minut w lekko osolonej wodzie. Wyciągamy, przestudzamy i kroimy w grubą kostkę. W drugim garnku rozpuszczam 3 łyżki cukru (ma powstać karmel) aż nabierze ładnego złotego koloru. Dolewamy wody , wkładamy pokrojone w kostkę mięso. Czosnek kroimy w plasterki dodajemy do mięsa, dodajemy posiekaną białą część dymki (szczypiorek zostawiamy na później). Do mięsa dolewamy sos sojowy i sos rybny- całość dusimy na wolnym ogniu od 1-1,5 godziny. Gotowy boczek doprawiamy solą, pieprzem i posypujemy szczypiorem. Uwaga mięso powinno być przykryte płynem jeśli jest taka potrzeba dolewamy więcej wody a także sosu sojowego. Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo i ryżem. Boczek pyszny jest też na zimno idealnie nadaje się na kanapki.