Sposób przygotowania:
Boczek Generała Mao
Mięso obgotowujemy 10 minut w lekko osolonej wodzie. Wyciągamy, przestudzamy i kroimy w grubą kostkę. W drugim garnku rozpuszczam 3 łyżki cukru (ma powstać karmel) aż nabierze ładnego złotego koloru. Dolewamy wody , wkładamy pokrojone w kostkę mięso. Czosnek kroimy w plasterki dodajemy do mięsa, dodajemy posiekaną białą część dymki (szczypiorek zostawiamy na później). Do mięsa dolewamy sos sojowy i sos rybny- całość dusimy na wolnym ogniu od 1-1,5 godziny. Gotowy boczek doprawiamy solą, pieprzem i posypujemy szczypiorem. Uwaga mięso powinno być przykryte płynem jeśli jest taka potrzeba dolewamy więcej wody a także sosu sojowego. Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo i ryżem. Boczek pyszny jest też na zimno idealnie nadaje się na kanapki.