eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Książka Kucharska: Świetne pomysły na dania z sosem Tao Tao

Sojowy boczek Eli

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Pyszny marynowany w sosie sojowym świeży boczek,pieczony w mleku.

Sojowy boczek Eli

Składniki:

Sojowy boczek Eli

 

 

Sposób przygotowania:

Sojowy boczek Eli
Boczek umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem.Ziele angielskie rozgnieść,liście laurowe rozdrobnić.Wymieszać razem:sos sojowy,olej,przyprawę do wieprzowiny,paprykę,pieprz,czosnek,kucharka,ziele angielskie i liście laurowe.Marynatą zalać boczek i włożyć do lodówki na całą noc.Wyjąć boczek z marynaty,włożyć do wysokiego naczynia żaroodpornego i zalać mlekiem (boczek musi być przykryty mlekiem).Piec w piekarniku przez 60 minut w temperaturze 180 stopni.Po godzinie boczek przewrócić na drugą stronę,piec jeszcze 30-40 minut i co jakiś czas smarować marynatą.Gotowy boczek wyjąć na półmisek i pokroić na porcje.Smacznego!Ja podałam boczek z ziemniakami i brukselką z sosem sojowym (przepis w mojej galerii).