zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Boczek gotowany w folii

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

gotowania w folii ciąg dalszy

Boczek gotowany w folii Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Boczek gotowany w folii

 

  • 1 kg świeżego boczku
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 5 łyżek sosu sojowego jasnego
  • 3 łyżki kucharka w płynie
  • 1 łyżka piri piri
  • 1/3 łyżeczki pieprzu kolorowego

Sposób przygotowania:

Boczek gotowany w folii
Boczek umyć i osuszyć. Natrzeć wszystkimi przyprawami i ułożyć w pojemniku najlepiej z pokrywką. Na wierzchu boczku położyć pokrojoną cebulę i czosnek. Zakryć wszystko pokrywką i wstawić do lodówki na noc. Na drugi dzień wyjąć boczek z pojemnika, usunąć cebulę i czosnek i zawinąć boczek szczelnie w folię spożywczą i zawiązać końce folii. Tak przygotowane mięso włożyć do garnka, zalać zimną wodą tak aby było przykryte. Gotować od zagotowania wody 1 godzinę. Po wyjęciu boczku z wody i lekkim przestudzeniu zdjąć folię i zostawić mięso do wystudzenia. Spożywać na zimno z pieczywem i np. chrzanem lub musztardą.
Boczek gotowany w folii
Natrzeć wszystkimi przyprawami i ułożyć w pojemniku najlepiej z pokrywką. Na wierzchu boczku położyć pokrojoną cebulę i czosnek..
Boczek gotowany w folii
Na drugi dzień wyjąć boczek z pojemnika, usunąć cebulę i czosnek i zawinąć boczek szczelnie w folię spożywczą i zawiązać końce folii..
Boczek gotowany w folii
Gotować od zagotowania wody 1 godzinę. Po wyjęciu boczku z wody i lekkim przestudzeniu zdjąć folię i zostawić mięso do wystudzenia..