Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Boczek marynowany w winie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Tak marynowany boczek smakuje wyśmienicie

Boczek marynowany w winie

Składniki:

Boczek marynowany w winie

 

 

Sposób przygotowania:

Boczek marynowany w winie
Do miski wsypać odrobinę soli, pieprzu, zmieloną gałkę muszkatołową i goździki, wymieszać. Tak przygotowaną mieszanką natrzeć boczek, zalać winem i odłożyć w chłodne miejsce na kilka godzin. Następnie wyjąć z zalewy, zwinąć w rulon i obwiązać bawełnianą nitką. Ułożyć w brytfannie, włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 80 minut w temp 180 stopni, polewając od czasu do czasu marynatą.