Moni008

Moni008

Kucharz
[Przepisów: 17]

boczek pieczony

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

o niebo lepsze od sklepowych "smakołyków"

boczek pieczony

Składniki:

boczek pieczony

 

  • cienki, chudy boczek ok 2kg
  • majeranek ok 4 łyżek\
  • 3 ząbki czosnku
  • sól ok 3 łyżek

Sposób przygotowania:

boczek pieczony
Boczek, ważne żeby był w miarę cienki żeby się lepiej zwijał, nacieramy przeciśniętym czosnkiem, solą (ja sypię tak na oko, tak jak wydaje mi się że będzie dobrze-lepiej jak jest słońszy niż za mało doprawiony) i posypujemy majerankiem. w ten sposób traktujemy obie strony boczku, następnie pakujemy w rękaw do pieczenia i minimum na 1 dzień wkładamy do lodówki. Następnie wkładamy go do piekarnika i pieczemy ok 2 godzin w temp. 170 st a ostatnie 10 minut piekę w temp. 200 st żeby się ładnie przyrumienił. smacznego!