Weroniczka

Weroniczka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 148]

Boczek z owocami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Bardzo smaczna potrawa, chociaż okropnie kaloryczna

Boczek z owocami

Składniki:

Boczek z owocami

 

  • 25 dag. suszonych śliwek
  • 2 jabłka
  • 3 cebule
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 jajko
  • pęczek majeranku
  • 1 kg. chudego surowego boczku ze skórą
  • główka białej kapusty
  • 2 łyżki oleju
  • 3 łyżki czerwonego wina
  • 2 łyżki mąki
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Boczek z owocami
Śliwki pokrój na połówki, a jabłka na małe kawałeczki. Posiekaj 2 cebule. Wszystko wymieszaj z bułką tartą i jajkiem, dodaj listki majeranku. Przypraw do smaku.
Skórkę na boczku ponacinaj w kratkę, w mięsie natnij głęboką kieszeń. Natrzyj solą i pieprzem. Kieszeń napełnij farszem. Otwór zepnij wykałaczkami. Boczek obwiąż nicią. Piecz 1 i 1/2 h. w temp. 200 st. Pod koniec dodaj posiekaną cebulę. W trakcie pieczenia podlewaj wodą.
Kapustę grubo posiekaj. Smaż na oleju 10min. Przypraw do smaku.
Mięso wyjmij z piekarnika. Przecedź sos, który wytworzył się w trakcie pieczenia. Wymieszaj z winem i zagotuj, przypraw solą i pieprzem i zagęść zatrzepką z mąki i wody.
Boczek pokroić w plastry i podawać z kapustą.