Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Boczkowe zawijaski

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

koreczkowe zawijaski na ciepło

Boczkowe zawijaski

Składniki:

Boczkowe zawijaski

 

  • cienkie plastry chudego boczku wędzonego, parzonego (po jednym na roladkę)
  • morele suszone (j.w.)
  • 100 brandy (niekoniecznie)
  • migdały
  • kawałek sera żółtego twardego
  • papryka mielona w proszku
  • wykałaczki drewniane

 

  • sos:
  • kilka łyżek gęstego jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka konfitury morelowej
  • sos słodko-ostry chili

Sposób przygotowania:

Boczkowe zawijaski
Morele możemy namoczyć w alkoholu, ale nie jest to konieczne. Powinny być jednak dość miękkie, nie za bardzo wysuszone. Do każdej, w miejsce po pestce, wkładamy po jednym migdale i słupku/kawałku żółtego sera, "zamykamy" owoc.
Z plastrów boczku odkrawamy skórę jeśli ją ma i wycinamy delikatnie ew. chrząstki. Każdy plaster oprószamy lekko papryką mieloną, układamy przy jednym brzegu jedną morelę i zwijamy a następnie spinamy drewnianą wykałaczką. Tak przygotowane roladki układamy na suchej, mocno nagrzanej patelni i obsmażamy ze wszystkich stron. Zrumienione zawijaski przekładamy na półmisek i podajemy gorące z dodatkiem sosu.

Sos: jogurt mieszamy z konfiturą morelową i doprawiamy sosem słodko-ostrym chili w/g własnego smaku.