Sposób przygotowania:
Boczkowiec
Boczek myjemy. Wzdłuż wycinamy cienkie paski ( robimy rowki ), mielimy mięso. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, dodajemy czosnek, majeranek i wodę, wyrabiamy. Boczek silimy i posypujemy czosnkiem, w rowki wkładamy mięso, resztę układamy na płacie boczku. Zwijamy w rulon. Bierzemy czystą ściereczkę, ciasno zawijamy i związujemy mocno dratwą lub mocnymi nićmi. Wkładamy do brytfanny, zalewamy wodą, dodajemy liść, ziele, czosnek, pieprz i gotujemy 1 godzinę. Po godzinie obracamy boczek na drugą stronę i znów gotujemy 1 godzinę. Po ugotowaniu kładziemy boczek między dwie deski i przygniatamy czymś ciężkim, może to być brytfanna, w której gotowaliśmy, ale wypełniona wodą. Tak obciążony boczek trzymamy około 1 godziny w celu sprasowania mięsa. Po upływie tego czasu odcinamy nici, zdejmujemy ściereczkę. Mamy gotowy boczkowiec do spożycia. Najlepiej smakuje do chleba z chrzanem lub musztardą.