Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Boeuf Stroganoff

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Dość ciężkie, ale bardzo smaczne danie- idealne na koniec zimy

Boeuf Stroganoff Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Boeuf Stroganoff

 

  • ½ kg polędwicy wołowej
  • 300g pieczarek
  • 2 cebule
  • Szklanka buliony
  • 200g śmietany 12%
  • Łyżka mąki
  • Łyżka koncentratu pomidorowego
  • Łyżka masła
  • 2 łyżki oleju
  • Sól
  • Pieprz
  • Spora szczypta chili w płatkach

Sposób przygotowania:

Boeuf Stroganoff
Pieczarki obieramy i kroimy na grube plasterki. Cebulę po obraniu kroimy w pióra. Mięso kroimy w paseczki i oprószamy łyżką mąki. Na patelnie na oleju i maśle podsmażamy pieczarki. Jak zmiękną, to zdejmujemy je na talerzyk, a na patelni podsmażamy cebulę. Lekko ją solimy. Jak cebula już się zeszkli, to też zdejmujemy ją z patelni, a zaczynamy podsmażać mięso. Jak wołowina będzie już brązowa, dorzucamy z powrotem pieczarki z cebulą, dolewamy bulion i śmietanę z koncentratem pomidorowym. Mieszamy i doprawiamy płatkami chili, solą i pieprzem. Smażymy ok 10-15 minut. Podajemy z pieczywem
Boeuf Stroganoff
Wszystko robimy na jednej dużej patelni z grubym dnem
Boeuf Stroganoff
Dolewamy bulion i śmietanę, dodajemy też koncentrat