dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Boeuf Strogonow

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Smaczny gulasz do ziemniaków lub kasz.

Boeuf Strogonow Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Boeuf Strogonow

 

  • 1/2 kg polędwicy wołowej
  • 35 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • 4 ogórki kiszone
  • 3 łyż koncentratu pomidorowego
  • ok 2 szkl bulionu
  • 1/2 szkl śmietany 12 proc,
  • 2 łyż musztardy
  • 1 łyż mąka,
  • sól, pieprz, papryka słodka, liście laurowe, papryka ostra
  • olej

Sposób przygotowania:

Boeuf Strogonow
Mięso płuczemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony. Przekładamy do garnka. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Przesmażamy na tej samej patelni i dodajemy do mięsa. Zalewamy bulionem i gotujemy ok 15 - 20 minut. Następnie dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i przyprawy. Całość gotujemy, aż mięso zmięknie. Następnie dodajemy pokrojone ogórki, koncentrat i musztardę. Dokładnie mieszamy i chwilę gotujemy. Na koniec gulasz zaprawiamy śmietaną wymieszaną z mąką i zagotowujemy i chwilę gotujemy. Możemy doprawić do smaku. Smacznego!
Boeuf Strogonow
Oczyszczonę, wypłukanę mięso kroje w kostkę.
Boeuf Strogonow
Obraną cebulę staram się drobno posiekać.
Boeuf Strogonow
Mięso smażę na rozgrzanym oleju i przekładam do garnka.
Boeuf Strogonow
Na tłuszczu, na którym smażyłam mięso przesmażam cebulę.