Editha

Editha

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 244]

Bogracz Edzi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Bogracz znika ze stołu szybciej niż się na nim zjawia ;)

Bogracz Edzi Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bogracz Edzi

 

  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 4 duże ogórki kiszone
  • 2 słoiki papryki pomidorowej marynowanej (po 600 ml)
  • 2 1 spora marchewka
  • 1/2 pietruszki korzeń
  • 2 cebule
  • por ok 20 cm
  • 2 listki laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 10 dkg szynki konserwowej
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1/4 szkl śmietany 12 %
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka mielona 1 łyżka
  • oliwa do smażenia
  • 1 łyżka mąki pszennej

 

Sposób przygotowania:

Bogracz Edzi
Ogórki kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do garnka. Z papryki ścinamy skórę i kroimy podobnie jak ogórki, dodajemy do garnka. Wlewamy zalewę z papryki, dolewamy ok 1,5 l wody, dodajemy liść, ziele cebulę i por. Gotujemy na wolnym ogniu ok 1 godzinki. Marchewkę i pietruszkę kroimy w kosteczkę. Szynkę kroimy w kostkę i dodajemy do gotującej się papryki. Gotujemy razem ok 40 min. Mięso i cebulę kroimy w kostkę. Na rozgrzanej oliwie przesmażamy cebulę, dodajemy mięso i smażymy. Dodajemy paprykę słodką, sól i pieprz, chwilę smażymy. Dodajemy ok 1 szkl wody i dusimy do miękkości. Kiedy mięsko jest miękkie dodajemy je do papryki i ogórków. Całość chwilkę gotujemy, żeby składniki się dobrze połączyły. Śmietanę mieszamy mąką i wywarem, wlewamy do reszty, mieszamy i doprawiamy do smaku. Gotujemy kluski śląskie i dodajemy do reszty.KLUSKI : Ziemniaki umyć porządnie pod bieżącą wodą i ugotować w osolonej wodzie w mundurkach. Gotowe kartofle odcedzić, przestudzić, obrać ze skórki i przepuścić przez praskę do ziemniaków. W misce wyrównać poziom ziemniaków, podzielić na 4 części, 1 część wyjąć. Miejsce po odjętych ziemniakach uzupełniamy mąką ziemniaczaną, dodajemy jajko, odjęte kartofle i zagniatamy na jednolitą masę. Z masy robimy kulki, lekko spłaszczamy i w każdym krążku robimy dziurkę. Wrzucamy do wrzącej osolonej wody i gotujemy na wolnym ogniu ok 3 min od wypłynięcia.
Bogracz Edzi
Pokrojone ogórki i paprykę zalewamy zalewą dodajemy wodę i gotujemy
Bogracz Edzi
Do papryki i ogórków dodajemy cebulę marchewkę por i pietruszkę
Bogracz Edzi
Mięso przesmażamy i dusimy z cebulką do miękkości
Bogracz Edzi
Do całości dodajemy ugotowane kluski śląskie i miękkie mieso