Sposób przygotowania:
Bogracz Edzi
Ogórki kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do garnka. Z papryki ścinamy skórę i kroimy podobnie jak ogórki, dodajemy do garnka. Wlewamy zalewę z papryki, dolewamy ok 1,5 l wody, dodajemy liść, ziele cebulę i por. Gotujemy na wolnym ogniu ok 1 godzinki. Marchewkę i pietruszkę kroimy w kosteczkę. Szynkę kroimy w kostkę i dodajemy do gotującej się papryki. Gotujemy razem ok 40 min. Mięso i cebulę kroimy w kostkę. Na rozgrzanej oliwie przesmażamy cebulę, dodajemy mięso i smażymy. Dodajemy paprykę słodką, sól i pieprz, chwilę smażymy. Dodajemy ok 1 szkl wody i dusimy do miękkości. Kiedy mięsko jest miękkie dodajemy je do papryki i ogórków. Całość chwilkę gotujemy, żeby składniki się dobrze połączyły. Śmietanę mieszamy mąką i wywarem, wlewamy do reszty, mieszamy i doprawiamy do smaku. Gotujemy kluski śląskie i dodajemy do reszty.KLUSKI : Ziemniaki umyć porządnie pod bieżącą wodą i ugotować w osolonej wodzie w mundurkach. Gotowe kartofle odcedzić, przestudzić, obrać ze skórki i przepuścić przez praskę do ziemniaków. W misce wyrównać poziom ziemniaków, podzielić na 4 części, 1 część wyjąć. Miejsce po odjętych ziemniakach uzupełniamy mąką ziemniaczaną, dodajemy jajko, odjęte kartofle i zagniatamy na jednolitą masę. Z masy robimy kulki, lekko spłaszczamy i w każdym krążku robimy dziurkę. Wrzucamy do wrzącej osolonej wody i gotujemy na wolnym ogniu ok 3 min od wypłynięcia.