Bogracz to rodzaj mięsnego gulaszu podawany na różne sposoby. Jednym z nich jest bogracz z kluseczkami, robiony poprzez dodanie klusek wykonanych z rozdrobnionych ziemniaków lub lanych - z mąki, jajka i wody. Bogracz po węgiersku jest bardzo pikantny. Doprawiając gulasz, dodaje się dużo ostrej papryki oraz pieprzu. Bogracz można zrobić też z dodatkiem pieczarek. Bogracz tradycyjny gotowany jest na wołowinie lub wieprzowinie, z dodatkiem pomidorów, papryki, marchewki, czosnku i pietruszki. Danie dusi się w garnku do momentu, aż mięso będzie miękkie.
Gulasz

Gulasz

Gulasz jest smaczną i sycącą potrawą. Danie można podać na obiad albo kolację. Gulasz przygotowuje się z dowolnego rodzaju mięsa (zazwyczaj wieprzowiny, wołowiny, kurczaka, królika lub baraniny) oraz warzyw. Dobrze sprawdzą się: cebula, czosnek, por, marchewka, seler, papryka, cukinia, bakłażan i pomidory. Gulasz wieprzowy świetnie komponuje się z puree ziemniaczanym, kopytkami albo kaszą gryczaną. Surowe mięso należy pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni, a następnie dusić z dodatkiem bulionu, siekanych warzyw i przypraw.

Mięso

Mięso

Mięso jest jednym z podstawowych składników w diecie. Dania mięsne nierzadko przygotowuje się na bazie mięsa mielonego, np. wieprzowiny. Do delikatnych i dietetycznych mięs zalicza się drób, z którego przygotuje się rozmaite potrawy, np. pieczonego kurczaka w pomarańczach czy udka w śliwkowej marynacie. Pożywnym obiadem jest gulasz z wołowiny i kapusty włoskiej, który doskonale smakuje podawany z pieczywem. Wyśmienitym składnikiem kanapek są wędliny domowej roboty, które można przyrządzić z pieczonej piersi z kurczaka.

Bogracz węgierski

Bogracz węgierski

Bogracz węgierski to typowa potrawa kuchni węgierskiej. Bogracz to nazwa kotła, w którym przyrządza się to danie. Inne popularna nazwa to gulasz wołowy po węgiersku. Potrawa składa się z mięsa wieprzowego lub wołowego, boczku, cebuli, czosnku, ziemniaków i dużej ilości ostrej papryki. Gulasz ma gęstą konsystencję i – tak jak wszystkie potrawy kuchni węgierskiej – jest mocno pikantny.

Kuchnia węgierska

Kuchnia węgierska

Kuchnia węgierska (madziarska) należy do kuchni środkowoeuropejskich. Bazą dla większości potraw są mięsa, sezonowe warzywa oraz aromatyczne przyprawy. Podstawowy składnik każdego dania - paprykę - można podawać w różnej postaci: suszonej, marynowanej, duszonej i sproszkowanej. Tradycyjną potrawą jest zupa gulaszowa (guljásleves) oraz jej liczne odmiany (töltött paprika, tokań, pörklöt). Popularne są również langosze, lecsó, a także desery (tort Dobosa, strucla i naleśniki a’la Gundel).

Gulasz warzywny

Gulasz warzywny

Gulasz z warzywami jest zdrowym, pożywnym i lekkostrawnym daniem wegetariańskim. Potrawę można podać na obiad, a najlepiej smakuje na ciepło. Gulasz warzywny przyrządza się z ziemniaków, pieczarek, fasoli, papryki, pomidorów, marchewki, cebuli, czosnku, korzenia pietruszki oraz bakłażana. Warzywa należy oczyścić, pokroić i podsmażyć. Następnie całość przekłada się do rondla, zalewa bulionem i dusi przez godzinę. Gulasz warto doprawić solą, pieprzem i tymiankiem.

Gulasz węgierski

Gulasz węgierski

Gulasz węgierski jest sycący, aromatyczny i wyrazisty w smaku. Doskonale komponuje się z dowolną surówką oraz ziemniakami, ryżem, kluskami śląskimi albo kaszą. Gulasz po węgiersku przygotowuje się z wołowiny i warzyw. Mięso należy oczyścić, pokroić w kostkę, posolić, doprawić i podsmażyć. Następnie przekłada się je do rondla i dusi z dodatkiem bulionu oraz warzyw. Świetnie sprawdzą się: cebula, czosnek, marchewka, por, papryka, pomidory oraz pieczarki. Gulasz węgierski należy gotować przez godzinę.

Warzywa

Warzywa

Najbardziej popularnym składnikiem polskiej kuchni są ziemniaki. To warzywa bulwiaste z dużą zawartością skrobi. Marchewka, seler, buraki i rzodkiewka należą do warzyw korzeniowych, których jadalną częścią jest tylko korzeń. Rukolę, sałatę, szpinak czy cykorię można użyć do różnego rodzaju sałatek warzywnych, mięsnych i makaronowych. Do warzyw strączkowych zalicza się: bób, fasolę, ciecierzycę, groch oraz soczewicę. Warzywa można gotować, grillować, piec i smażyć. Są doskonałym dodatkiem do dań głównych, przekąsek, sałatek oraz zup.

Polecane przepisy do kategorii Bogracz

Znaleźliśmy 34 przepisów w kategorii Bogracz

Bogracz Edzi

Bogracz Edzi

Editha Editha

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Bogracz domowy

Bogracz domowy

Ania Hosz Ania Hosz

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

A' la bogracz

A' la bogracz

zbysiowa zbysiowa
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Bogracz 3

Bogracz 3

basia216 basia216

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Bogracz.

Bogracz.

pałla pałla
3

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Bogracz

Bogracz

iwa643 iwa643

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Bogracz

Bogracz

wazka2008 wazka2008

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Domowy bogracz

Domowy bogracz

gosia47-47 gosia47-47

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Bogracz

Bogracz

Shizunia Shizunia

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Bogracz pomidorowy

Bogracz pomidorowy

pacpaw pacpaw

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Bogracz

Bogracz

pioge7 pioge7

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Bogracz Eli

Bogracz Eli

eli_555 eli_555
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

*Bogracz*

*Bogracz*

Karolka86 Karolka86

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Bogracz (wersja II)

Bogracz (wersja II)

wedith1 wedith1
6

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Bogracz

Bogracz

buciol78 buciol78
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Bogracz

Bogracz

Marika_1961 Marika_1961
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Bogracz

Bogracz

montajka montajka
9

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: