SUPERPRZEPIS

Bolognese ze świeżych pomidorów

  • ajo
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Bolognese ze świeżych pomidorów Więcej zdjęć (5)

Aromatyczne spaghetti bolognese.

Składniki:

Bolognese ze świeżych pomidorów

 

  • Na 2 porcje:
  • 150-200 g makaronu spaghetti(ja użyłam pełnoziarnistego)
  • 3 duże dojrzałe pomidory
  • 150-200 g mielonej wołowiny
  • łyżka masła
  • ząbek czosnku
  • pół łyżki sosu sojowego
  • płaska łyżeczka suszonego oregano
  • szczypta ostrej papryki w proszku
  • szczypta cynamonu
  • łyżka oliwy z oliwek
  • sól,pieprz
  • tarty parmezan

Sposób przygotowania:

Bolognese ze świeżych pomidorów
Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, następnie pokroić w kostkę. Makaron gotujemy al dent wg przepisu na opakowaniu. Na dużej patelni rozpuszczamy masło i dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, który posypujemy szczyptą papryki. Następnie dodajemy mięso, sos sojowy, oregano,cynamon oraz sól i pieprz. Podsmażamy 3- 5 minut na niewielkim ogniu. Po tym czasie dodajemy pomidory i oliwę i podsmażamy jeszcze 5 minut aby sos odrobinę zgęstniał. Następnie na patelnię przekładamy gotowy makaron, mieszamy,podgrzewamy jeszcze minutkę i przekładamy na talerze. Posypujemy startym parmezanem i gotowe. Smacznego :)
Bolognese ze świeżych pomidorów
Obrane pomidory i pokrojone w kosteczkę
Bolognese ze świeżych pomidorów
Mięso podsmażamy z czosnkiem i ostrą papryką
Bolognese ze świeżych pomidorów
Następnie dodajemy pomidory oraz wszystkie przyprawy
Bolognese ze świeżych pomidorów
Całość mieszamy z makaronem i gotowe...