krzyssiu_o1995

krzyssiu_o1995

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 348]

Bomba świąteczna

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

bardzo dobre polecam wszystkim

Bomba świąteczna

Składniki:

Bomba świąteczna

 

  • kruche ciasto

 

 

 

  • 3 tyżki cukru na biszkopt

 

 

 

  • 3/4 szklanki cukru

 

  • czubata tyżeczka proszku do pieczenia na krem

 

  • 80 dag śmietanki kremówki (30 proc.)

 

  • 20 dag nutelli

 

  • 20 dag biatej czekolady

 

 

  • 4 tyżki likieru migdałowego

 

 

  • kilka wafelków np. waniliowych do dekoracji

 

  • 20 dag gorzkiej czekolady

 

  • kilka tyżek konfitury morelowej

Sposób przygotowania:

Bomba świąteczna
Z podanych składników zagnieć kruche ciasto, dodając do niego łyżkę lub dwie wody. Wstaw do lodówki na pół godziny. Potem rozwałkuj na krążek o średnicy 20 cm. Ułóż na blasze, pona-kłuwaj i piecz 8-10 min w temp. 200°C. •Przygotuj biszkopt: białka ubij z cukrem, dodaj żółtka, mąkę i proszek. Spód tortownicy o średnicy 28 cm przykryj pergaminem i na nim rozsmaruj ciasto. Piecz 15 min w temp. 200°C. •Biszkopt rozetnij na 2 placki. Jeden potnij na 16 trójkątów (jak tort), drugi na paski o szerokości 4 cm. Środek miski o średnicy 24 cm i pojemności 31 wyłóż trójkątami ciasta, a brzeg paskami. •Ubij śmietankę i 1/4 wymieszaj ze stopioną nutelią, rozsmaruj na biszkopcie. Resztę ubitej śmietanki wymieszaj ze stopioną białą czekoladą, śmietaną 22 proc. likierem i rozpuszczoną żelatyną. Wylej na biszkopt, wrzuć do środka kilka wafelków. Przykryj krążkiem kruchego ciasta. Wstaw na noc do lodówki. •Wyjmij bombę z formy. Posmaruj konfiturą i stopioną gorzką czekoladą