Sposób przygotowania:
Bomba świąteczna
Z podanych składników zagnieć kruche ciasto, dodając do niego łyżkę lub dwie wody. Wstaw do lodówki na pół godziny. Potem rozwałkuj na krążek o średnicy 20 cm. Ułóż na blasze, pona-kłuwaj i piecz 8-10 min w temp. 200°C. •Przygotuj biszkopt: białka ubij z cukrem, dodaj żółtka, mąkę i proszek. Spód tortownicy o średnicy 28 cm przykryj pergaminem i na nim rozsmaruj ciasto. Piecz 15 min w temp. 200°C. •Biszkopt rozetnij na 2 placki. Jeden potnij na 16 trójkątów (jak tort), drugi na paski o szerokości 4 cm. Środek miski o średnicy 24 cm i pojemności 31 wyłóż trójkątami ciasta, a brzeg paskami. •Ubij śmietankę i 1/4 wymieszaj ze stopioną nutelią, rozsmaruj na biszkopcie. Resztę ubitej śmietanki wymieszaj ze stopioną białą czekoladą, śmietaną 22 proc. likierem i rozpuszczoną żelatyną. Wylej na biszkopt, wrzuć do środka kilka wafelków. Przykryj krążkiem kruchego ciasta. Wstaw na noc do lodówki. •Wyjmij bombę z formy. Posmaruj konfiturą i stopioną gorzką czekoladą