Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

"Bombki" łososiowo-ryżowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kuleczki łososiowo - ryżowe z dodatkiem groszku i sera żółtego. Przypominają nieco bombki, dlatego świetnie pasują na wieczerzę wigilijną.

"Bombki" łososiowo-ryżowe

Składniki:

"Bombki" łososiowo-ryżowe

Na 16 kuleczek:

  • 300 g łososia (filet)
  • 100 g ryżu
  • 1/2 cebuli + olej do smażenia
  • szklanka groszku mrożonego
  • 1/2 pęczka koperku
  • 10 dag sera mozzarella
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

"Bombki" łososiowo-ryżowe

ETAP 1:

"Bombki" lososiowo-ryżowe
Rybę oprószamy solą i pieczemy ok. 15 minut

Łososia pozbawiamy skórki. Rybę oprószamy z obu stron solą i pieczemy przez 15 minut w 190 st. C.
Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na oleju.

ETAP 2:

"Bombki" lososiowo-ryżowe
Ugotowany ryż łączymy z posiekanym koperkiem

Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu, przekładamy do miseczki. Dodajemy umyty i posiekany koperek.

ETAP 3:

"Bombki" lososiowo-ryżowe
Dodajemy łososia rozdrobnionego widelcem

Łososia rozdrabniamy widelcem, dodajemy do ryżu i koperku. Dodajemy rozmrożony groszek i ostudzoną cebulę.

ETAP 4:

"Bombki" lososiowo-ryżowe
Dodajemy ser mozzarella starty na tarce o grubych oczkach

Mozarellę ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy do pozostałych składników. Wyrabiamy masę, którą doprawiamy solą i pieprzem.

ETAP 5:

"Bombki" lososiowo-ryżowe
Z przygotowanej masy wyrabiamy kuleczki

Z otrzymanej masy wyrabiamy kuleczki. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 15 minut w 190 st. C.


Tagi:

okazje danie ryba