Sposób przygotowania:
Borówczanki z fioletowym lukrem
Do misy robota wlać ciepłe mleko, dodać cukier i drożdże, wymieszać. Wlać roztopione masło i roztrzepane jajko. Wsypać mąkę i szczyptę soli. Zagnieść ciasto i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
Borówki umyć, osuszyć.
Lukier: cukier puder utrzeć z wodą i sokiem z jagód na gładki lukier. Wyrośnięte ciasto zagnieść, podzielić na 15 części.
Każdy kawałek rozpłaszczyć, ułożyć borówki (ok 10szt - 20g), bułeczki zlepić. Ułożyć w formie wyścielonej papierem (blisko by się zrosły lub w odstępach).
Odstawić na 30 minut do napuszenia.
Piec około 20 minut w 180 stopniach. Wystudzić i posmarować lukrem
Borówki umyć, osuszyć.
Lukier: cukier puder utrzeć z wodą i sokiem z jagód na gładki lukier. Wyrośnięte ciasto zagnieść, podzielić na 15 części.
Każdy kawałek rozpłaszczyć, ułożyć borówki (ok 10szt - 20g), bułeczki zlepić. Ułożyć w formie wyścielonej papierem (blisko by się zrosły lub w odstępach).
Odstawić na 30 minut do napuszenia.
Piec około 20 minut w 180 stopniach. Wystudzić i posmarować lukrem