Rossie

Rossie

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 199]

Borowikowo-pieczarkowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Coś pysznego - nie ma lepszej zupki na jesienne obiady.

Borowikowo-pieczarkowa

Składniki:

Borowikowo-pieczarkowa

 

Sposób przygotowania:

Borowikowo-pieczarkowa
Borowiki należy obrać, oczyścić i pokrojone na kawałeczki ugotować w posolonej wodzie. Pieczarki (u mnie takie prosto z łąki) umyć, pokroić i dodać do smażącej się na sklarowanym maśle pokrojonej w kosteczkę cebuli razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dołożyć równiez odcedzone borowiki i smazyć razem aż się zrumienią. Przełożyć do garnka, zalać bulionem, wrzucić liście laurowe, ziele angielskie, doprawić solą, pieprzem i nie żałować tymianku. Dolać również po kilku minutach zahartowaną śmietanę, zagotować, zagęścić mąką pszenną roztrzepaną z zimna wodą. Na koniec, po zdjęciu z gazu dołożyć do zupy usiekaną świeżą natkę pietruszki oraz ugotowany osobno makaron.

Tagi:

makaron