zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2405]

Borówkowe uszka

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

drożdżowe bułeczki w kształcie uszek

Borówkowe uszka

Składniki:

Borówkowe uszka

 

 

Sposób przygotowania:

Borówkowe uszka
Mleko podgrzać. Dodać rozdrobnione drożdże, 2 łyżki cukru i 1 łyżkę mąki. Zostawić rozczyn do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Margarynę stopić i przestudzić. Do miski wsypać mąkę, pozostały cukier, aromat i żółtka i trochę wymieszać. Do lekko wymieszanego ciasta dodać chłodną Kasię i wyrobić gładkie ciasto. Gdy ciasto będzie wyrobione przykryć je ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wyrobić ponownie kilka razy. Blat lub stolnicę posypać mąką, ciasto rozwałkować na placek grubości około 5 mm. Szklanką lub innym okrągłym naczyniem wycinać kółka i na środek każdego nałożyć po kilka borówek obsypanych mąką. Zlepić tak jak pierogi a następnie zawinąć w uszko. Uszka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować rozkłóconym białkiem, chwilę odczekać aby podrosły. Piec w 175 stopniach przez 25-30 minut.