Borsc kiszony z rzezanką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

smaczna zupa barszczykowa na każdą okazję

Borsc kiszony z rzezanką

Składniki:

Borsc kiszony z rzezanką

 

  • Składniki:
  • 2 litry bulionu
  • 250 gram buraków czerwonych
  • 250 gram kiszonej kapusty
  • 250 gram ziemniaków
  • 100 gram fasoli perłowej
  • marchew,pietruszka
  • łyżka przecieru pomidorowego
  • łyżka mąki
  • łyżka smalcu
  • szklanka śmietany
  • sól,pieprz
  • pęczek koperku

Sposób przygotowania:

Borsc kiszony z rzezanką
Przygotowanie: Umytą fasolę myjemy,gotujemy.Wyszorowane buraki pieczemy w piecyku,obieramy i kroimy na zapałkę lub ścieramy na grubej jarzynowej tarce.Kapustę lekko odciskamy,siekamy,zalewamy częścią wywaru i gotujemy.Obraną,umytą i pokrojoną w plasterki marchewkę i pietruszkę zalewamy pozostałym gorącym bulionem,gotujemy 10 minut.Dodajemy obrane,pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy następne 10 minut.Wkładamy buraki,ugotowaną fasolę i kapustę,dokładnie mieszamy,gotujemy 2-3 minuty.Na patelni topimy smalec,dodajemy przecier pomidorowy,chwilę smażymy.Śmietanę dokładnie rozkłócamy z mąką,wlewamy do przecieru,mieszamy.Dodajemy do zupy,ponownie mieszamy i podgrzewamy na niewielkim ogniu.Doprawiamy do smaku solą i pieprzem,a przed podaniem posypujemy posiekanym koperkiem.

Tagi:

buraki