Sposób przygotowania:
Borsc kiszony z rzezanką
Przygotowanie: Umytą fasolę myjemy,gotujemy.Wyszorowane buraki pieczemy w piecyku,obieramy i kroimy na zapałkę lub ścieramy na grubej jarzynowej tarce.Kapustę lekko odciskamy,siekamy,zalewamy częścią wywaru i gotujemy.Obraną,umytą i pokrojoną w plasterki marchewkę i pietruszkę zalewamy pozostałym gorącym bulionem,gotujemy 10 minut.Dodajemy obrane,pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy następne 10 minut.Wkładamy buraki,ugotowaną fasolę i kapustę,dokładnie mieszamy,gotujemy 2-3 minuty.Na patelni topimy smalec,dodajemy przecier pomidorowy,chwilę smażymy.Śmietanę dokładnie rozkłócamy z mąką,wlewamy do przecieru,mieszamy.Dodajemy do zupy,ponownie mieszamy i podgrzewamy na niewielkim ogniu.Doprawiamy do smaku solą i pieprzem,a przed podaniem posypujemy posiekanym koperkiem.