jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Boski duet kokosu i budyniu

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Bardzo lubię budyń, bezę kokosową i ciasto kruche! Jeśli ktoś podziela moje smaki polecam przepis!! Jest prosty, a ciasto pyszne!.

Boski duet kokosu i budyniu

Składniki:

Boski duet kokosu i budyniu

 

  • Blaszka 24x36 cm
  • Składniki na ciasto:
  • 0,5 kg mąki,
  • 0,5 szklanki cukru pudru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka octu,
  • 5 żółtek,
  • 1 margaryna mleczna
  • Budyń czekoladowy:
  • 1 litr mleka,
  • 3 budynie czekoladowe,
  • 1 łyżka kakao,
  • Cukier do smaku- około 3 łyżki,
  • 0,5 kostki masła

 

  • Beza kokosowa:
  • 5 białek,
  • 0,5 szklanki cukru,
  • 1 szklanka kokosu,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

 

 

 

Sposób przygotowania:

Boski duet kokosu i budyniu
CIASTO: Na stolnice przesiewamy mąkę. Do przesianej dodajemy pozostałe składniki ciasta. Energicznie je zagniatamy. Gotowe ciasto dzielimy na 2 części. Pierwszą część wykładamy na przygotowana blaszkę, a druga schładzamy. na wyłożone ciasto wylewamy budyń (rozrównujemy go po całej powierzchni). Na budyń wykładamy bezę. Na bezę ścieramy na tarce o grubych oczkach schłodzone ciasto Całość pieczemy około 50 min w 180°C. BUDYŃ: Połowę mleka zagotowujemy. W drugiej części mieszamy budyń oraz kakao. Gotujemy budyń i słodzimy do smaku. Do ugotowanego wtłaczamy masło. BEZA: Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Następnie dodajemy do nich cukier. na koniec wsypujemy mąkę wymieszaną z kokosem. Delikatnie mieszamy całość.