bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Kokosowe ciasto z kajmakiem

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Bardzo słodkie ciasto z kajmakiem i kokosem idealne na wiosenny piknik.

Kokosowe ciasto z kajmakiem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kokosowe ciasto z kajmakiem

 

  • 80 g zwykłych herbatników
  • 1 opakowanie kremu do karpatki
  • 500ml mleka
  • 1/2 opakowania słonych krakersów
  • puszka słodkiego mleka skondensowanego
  • 100 g drobno posiekanych orzechów arachidowych podprażonych
  • 70 g wiórków kokosowych
  • masło do natłuszczenia blachy
  • budyń waniliowy z cukrem
  • 350ml mleka
  • 1/2 kostki masła miękkiego
  • 200 ml ajerkoniaku

Sposób przygotowania:

Kokosowe ciasto z kajmakiem
Przygotowujemy kajmak: puszkę z mlekiem kondensowanym wstawiamy do garnka, gotujemy w puszce przez 2,5 godziny tak by powstała masa krówkowa. Dobrze je wystudzić, a najlepiej zrobić to dzień wcześniej. Przygotowujemy krem do karpatki według przepisu na opakowaniu. Odstawiamy do ostudzenia. Można też zrobić swój własny zamiast kupnego. Ja tym razem poszłam na łatwiznę. Robimy krem ajerkoniakowy. Z 350ml mleka należy odlać 1/2 szklanki, wsypać do niego budyń i dokładnie wymieszać. Resztę mleka zagotować. Na gotujące się mleko wlać mleko z budyniem i ugotować budyń, mieszając żeby nie powstały grudki, ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puszysto, porcjami dodawać zimny budyń, a następnie stopniowo ajerkoniak cały czas miksując. Gotową masę schłodzić przez 30 minut. Blachę o wymiarach ok. 26 x 21 cm natłuścić niewielką ilością masła, na spodzie ułożyć jedną warstwę herbatników, na herbatniki krem do karpatki. Następnie krakersy, kajmak z mleka skondensowanego, orzechy posiekane. Na wierzch wykładamy krem ajerkoniakowy i posypujemy wiórkami kokosowymi i resztą orzechów. Całość wstawiamy na noc do lodówki.
Kokosowe ciasto z kajmakiem
Słodkie ciasto z herbatnikami masa kajmaku i ajerkoniaku
Kokosowe ciasto z kajmakiem
Słodkie ciasto idealne na piknik bez pieczenia