basia4ab

basia4ab

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 143]

Botwinka z jajeczkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Jest znakomitą zupą.Zawiera dużo witamin, pięknie pachnie.Do botwinki dodaję dużo jarzyn, gdyż przerywam na ogrodzie , mam pod dostatkiem.

Botwinka z jajeczkiem

Składniki:

Botwinka z jajeczkiem

 

  • kość od schabu wędzona 2 kawałki
  • buraczki młode z łodygami 6 szt
  • marchew młoda 5 szt
  • koperek świeży 1 pęczek
  • seler liść 2 szt
  • por 2 listki
  • pietruszka 5 gałązek
  • lubczyk 1 liść
  • żurek śląski 0,5 litra
  • śmietana 30% 1 szklanka
  • pieprz mielony 2 szczypty
  • pieprz ziołowy 2 szczypty
  • magii 1 łyżeczka
  • jarzynka 1 łyżeczka
  • sól 2 szczypty
  • jajka ugotowane na twardo 8 szt

Sposób przygotowania:

Botwinka z jajeczkiem
Kość od schabu wędzoną, zalewam około 1,5 litra wody, gotuję wywar.Następnie dodaję buraczki młode, pokrojone w plasterki i łodyżki pokrojone drobno.Marchewkę dodaję w całości, gdyż jeszcze jest mała.Koperek, seler,pietruszkę,lubczyk, kroję drobno dodaję do wywaru, wszystkie przyprawy dodaję według uznania. Pod koniec gotowania, dodaję żurek i śmietanę. Botwinkę podaję z jajkiem ugotowanym na twardo. Życzę smacznego.