nieuchwytna

nieuchwytna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 350]

Botwinka z koperkiem i jajkiem.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pyszna zupa ze świeżej botwinki.

Botwinka z koperkiem i jajkiem. Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Botwinka z koperkiem i jajkiem.

 

  • 1 pęczek botwinki (nieduży, z 4 małymi buraczkami)
  • 3 małe marchewki
  • 3 kostki rosołowe z liściem laurowym i zielem angielskim
  • po 7 łyżek śmietany 12% i jogurtu 0%
  • maggi, pieprz
  • 1 płaska łyżka przyprawy do barszczu
  • 1 kopiasta łyżka barszczu instant
  • jajka (w zależności od ilości porcji - 1/2 jajka na porcję)
  • młode ziemniaki (w zależności od ilości i wielkości porcji)
  • 1/3 pęczka koperku

Sposób przygotowania:

Botwinka z koperkiem i jajkiem.
1. Botwinkę umyłam, oddzieliłam buraczki. Te obrałam i pokroiłam w drobniutką kostkę. Liści i łodyżki drobniej posiekałam. 2. Marchewki obrałam i pokroiłam plasterki. 3. Do garnka wlałam wodę, wrzuciłam kostki rosołowi i gdy zaczęła się gotować, dodałam marchewkę i buraczki. Pogotowałam do czasu, gdy zaczęły mięknąć, a następnie dorzuciłam botwinkę i uzupełniłam wodę, by przykrywała warzyw. Gotowałam, aż zmiękły. 4. W międzyczasie wyszorowałam i obrałam ziemniaki, a następnie ugotowałam je w osolonej wodzie. Odcedziłam i ugniotłam. Koperek umyłam i posiekałam. Jajka ugotowałam na twardo, ostudziłam, obralam i każde pokroiłam na 4 części. 5.Gdy warzywa zmiękły, w miseczce wymieszałam śmietanę z jogurtem, a następnie zabieliłam nimi zupę. Doprawiłam pieprzem, maggi, barszczem instant i przyprawą do barszczu. 6. W talerzach formowałam "kulki" ziemniaków, nalewałam botwinkę i ozdabiałam koperkiem oraz jajkiem, podawałam od razu.
Botwinka z koperkiem i jajkiem.
Przygotowana botwina - posiekana i buraczki pokrojone w kostkę.