Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Zimowa zwariowana botwinka:

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Nie lubię jak mi sie cos w kuchni marnuje .A do tego przekonałam sie ,że bardzo dużo rzeczy które zwyczajnie wywalamy jest jadalna

Zimowa zwariowana botwinka: Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Zimowa zwariowana botwinka:

 

  • 1 porcja ,, rosołowa ,, ( luzuję kurczaka zostawiając kręgosłup , szyję , skrzydła , mostek - zostawiając na nich trochę mięsa )
  • 2 duże buraki
  • 4 średnie ziemniaki
  • 1 marchew
  • 4 rzodkiewki
  • liście z pęczka rzodkiewki
  • garść pokrojonych w paski liści z kalafiora ( miałam zamrożone )
  • garść natki pietruszki
  • garść mrożonego pokrojonego kopru
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
  • sól
  • pieprz mielony
  • 1 kostka warzywnego bulionu
  • sok z cytryny
  • 3 jajka na twardo

 

Sposób przygotowania:

Zimowa zwariowana botwinka:
Obrać warzywa . Pokroić ziemniaki w kostkę, marchew w plasterki. Utrzeć na tarce jarzynowej rzodkiewki i 1 buraka , drugiego pokroić w grube plastry , liście z kalafiora . Zalać wodą razem z porcją rosołową .Dodać kostkę bulionową i 1/2 łyżeczki pieprzu. Gotować 45 minut. Wyjąć porcję rosołową i buraka w plastrach .Obrać z porcji rosołowej kawałki mięsa ( skóry odrzucić ) i włożyć do zupy - wbrew pozorom nazbiera się tego ok.1 szklanki małych kawałków chudego mięska .
Pokroić w paseczki umyte i oczyszczone listki rzodkiewki. Na patelni rozgrzać masło i obsmażyć liście rzodkiewki, natkę pietruszki ( trochę odłożyć do posypania ) , koper. Smażyć 5 minut mieszając .Dodać do zupy i zamieszać
Doprawić zupę sokiem z cytryny, maggi, pieprzem mielonym . Śmietanę rozetrzeć z odrobiną ciepłej zupy . Garnek z zupą odstawić z gazu. Wlać śmietanę .
Podawać wkładając na talerzu ćwiartki jajek na twardo i posypując natką pietruszki.
A teraz o liściach kalafiora i rzodkiewki. Są jadalne .Kupując kalafior czy rzodkiewkę obrywamy je i wyrzucamy a szkoda . Liście i głąb z kalafiora smakują jak kalarepka . Liście rzodkiewki są lekko ostre w smaku - młode listki można dodawać do sałatek a większe blanszować i robić z nich jarzynkę jak ze szpinaku lub dodawać do zup jarzynowych .Ja takie liście myję , czyszczę , kroję i zamrażam do późniejszego użycia .Podobnie z liśćmi kalarepki są podobne w smaku do liści rzodkiewki - lekko ostre w smaku .
A buraczek wyjęty z zupy przyda sie do sałatki.
Zimowa zwariowana botwinka:
Etap 1