Sposób przygotowania:
Zimowa zwariowana botwinka:
Obrać warzywa . Pokroić ziemniaki w kostkę, marchew w plasterki. Utrzeć na tarce jarzynowej rzodkiewki i 1 buraka , drugiego pokroić w grube plastry , liście z kalafiora . Zalać wodą razem z porcją rosołową .Dodać kostkę bulionową i 1/2 łyżeczki pieprzu. Gotować 45 minut. Wyjąć porcję rosołową i buraka w plastrach .Obrać z porcji rosołowej kawałki mięsa ( skóry odrzucić ) i włożyć do zupy - wbrew pozorom nazbiera się tego ok.1 szklanki małych kawałków chudego mięska .
Pokroić w paseczki umyte i oczyszczone listki rzodkiewki. Na patelni rozgrzać masło i obsmażyć liście rzodkiewki, natkę pietruszki ( trochę odłożyć do posypania ) , koper. Smażyć 5 minut mieszając .Dodać do zupy i zamieszać
Doprawić zupę sokiem z cytryny, maggi, pieprzem mielonym . Śmietanę rozetrzeć z odrobiną ciepłej zupy . Garnek z zupą odstawić z gazu. Wlać śmietanę .
Podawać wkładając na talerzu ćwiartki jajek na twardo i posypując natką pietruszki.
A teraz o liściach kalafiora i rzodkiewki. Są jadalne .Kupując kalafior czy rzodkiewkę obrywamy je i wyrzucamy a szkoda . Liście i głąb z kalafiora smakują jak kalarepka . Liście rzodkiewki są lekko ostre w smaku - młode listki można dodawać do sałatek a większe blanszować i robić z nich jarzynkę jak ze szpinaku lub dodawać do zup jarzynowych .Ja takie liście myję , czyszczę , kroję i zamrażam do późniejszego użycia .Podobnie z liśćmi kalarepki są podobne w smaku do liści rzodkiewki - lekko ostre w smaku .
A buraczek wyjęty z zupy przyda sie do sałatki.
Pokroić w paseczki umyte i oczyszczone listki rzodkiewki. Na patelni rozgrzać masło i obsmażyć liście rzodkiewki, natkę pietruszki ( trochę odłożyć do posypania ) , koper. Smażyć 5 minut mieszając .Dodać do zupy i zamieszać
Doprawić zupę sokiem z cytryny, maggi, pieprzem mielonym . Śmietanę rozetrzeć z odrobiną ciepłej zupy . Garnek z zupą odstawić z gazu. Wlać śmietanę .
Podawać wkładając na talerzu ćwiartki jajek na twardo i posypując natką pietruszki.
A teraz o liściach kalafiora i rzodkiewki. Są jadalne .Kupując kalafior czy rzodkiewkę obrywamy je i wyrzucamy a szkoda . Liście i głąb z kalafiora smakują jak kalarepka . Liście rzodkiewki są lekko ostre w smaku - młode listki można dodawać do sałatek a większe blanszować i robić z nich jarzynkę jak ze szpinaku lub dodawać do zup jarzynowych .Ja takie liście myję , czyszczę , kroję i zamrażam do późniejszego użycia .Podobnie z liśćmi kalarepki są podobne w smaku do liści rzodkiewki - lekko ostre w smaku .
A buraczek wyjęty z zupy przyda sie do sałatki.
elzbieta8960
Mikrula