mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Bounty

  • 17
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 17

Pyszne, niedrogie i kremiaste ciacho, godne uwagi.

Bounty

Składniki:

Bounty

 

  • Składniki na ciasto:

 

 

 

  • Masa:

 

  • 3 szklanki mleka
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1/2 szklanki cukru
  • 25 dag wiórek kokosowych (dałam mniej ok. 20 dag)
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 kostka masła

 

 

Sposób przygotowania:

Bounty


Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, ubić. Dodać kolejno żółtka i nadal ubijać. Na koniec dodać mąkę, proszek do pieczenia i kakao (nie miałam gorzkiego, więc dałam Nesqicka dlatego spód ma tak jasny kolor). Delikatnie wymieszać wszystkie składniki. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury 170 stopni C. Piec 25 - 30 minut.



Ugotować 2 i 1/2 szklanki mleka razem z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodać wiórki kokosowe i gotować nadal na średnim ogniu przez około 20 minut. Dodać masło.



Budyń rozprowadzić w 1/2 szkl.mleka i dodać do gotującej się masy kokosowej. Wszystko dokładnie wymieszać i zostawić do ostygnięcia.

Na upieczone ciasto kakaowe, wyłożyć ostudzoną masę kokosowo-budyniową. Wyrównać powierzchnię.



Zrobić polewę: tym razem rozpuściłam 1 czekoladę mleczną i pół gorzkiej w kąpieli wodnej i dodałam około 3-4 łyżki mleka. Tak przygotowaną polewą równomiernie pokryć wierzch.



Ciasto wstawić do lodówki. Najlepsze jest na następny dzień.