Sposób przygotowania:
Piernik przekładany powidłami
W dużym garnku na małym ogniu rozpuszczamy masło i cukier. Następnie dodajemy miód i powidła i podgrzewamy mieszając. Jaja roztrzepujemy, wlewamy do garnka i energicznie mieszamy cały czas podgrzewając. Wsypujemy przyprawę do piernika, mieszamy. Później dolewamy mleko. Na końcu wsypujemy mąkę wymieszaną z sodą i przesianą. Mieszamy energicznie aby nie było grudek. Formę keksową smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto do formy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st na ok 50 min. Po całkowitym wystudzeniu kroimy wzdłuż i smarujemy powidłami. Obie części składamy. Robimy polewę. Śmietankę podgrzewamy, wsypujemy połamaną na kawałeczki czekoladę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Gotową polewą oblewamy piernik. Smacznego :)