alien1985

alien1985

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 534]

Piernik przekładany powidłami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Szybki do wykonania piernik przekładany gęstymi powidłami. Możemy spokojnie zrobić go 2 dni wcześniej, a później przełożyć i oblać polewą.

Piernik przekładany powidłami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Piernik przekładany powidłami

 

  • 3/4 szkl cukru
  • 130 g masła
  • 2 lyżki miodu
  • 2 łyżki powideł
  • 3 lyżki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 szkl mleka
  • 2 jajka
  • 2 szkl mąki
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 50 ml śmietanki kremówki
  • ok 3 lyżki powideł do przelożenia piernika

Sposób przygotowania:

Piernik przekładany powidłami
W dużym garnku na małym ogniu rozpuszczamy masło i cukier. Następnie dodajemy miód i powidła i podgrzewamy mieszając. Jaja roztrzepujemy, wlewamy do garnka i energicznie mieszamy cały czas podgrzewając. Wsypujemy przyprawę do piernika, mieszamy. Później dolewamy mleko. Na końcu wsypujemy mąkę wymieszaną z sodą i przesianą. Mieszamy energicznie aby nie było grudek. Formę keksową smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto do formy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st na ok 50 min. Po całkowitym wystudzeniu kroimy wzdłuż i smarujemy powidłami. Obie części składamy. Robimy polewę. Śmietankę podgrzewamy, wsypujemy połamaną na kawałeczki czekoladę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Gotową polewą oblewamy piernik. Smacznego :) 
Piernik przekładany powidłami
Masło roztapiamy razem z cukrem na niewielkim ogniu
Piernik przekładany powidłami
Następnie dodajemy miód i powidła, mieszamy
Piernik przekładany powidłami
Później wlewamy roztrzepane jaja i energicznie mieszamy, dodajemy również przyprawę do piernika
Piernik przekładany powidłami
Na końcu dodajemy przesianą mąkę z sodą i energicznie mieszamy