SUPERPRZEPIS

Piernik przekładany powidłami

  • anemon
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5
Piernik przekładany powidłami

Miękki, pachnący przyprawami korzennymi piernik przekładany powidłami, zawsze się udaje, długo zachowuje świeżość.


Składniki:

Piernik przekładany powidłami

 

  • 2 szk. mąki
  • 1/2 szk. cukru pudru
  • 200 g płynnego miodu
  • 125 g masła
  • 3 jajka
  • 3 czubate łyżki kwaśnej śmietany 12% lub 18%
  • 1 i ½ łyżki przyprawy do piernika /dobrej jakość, bez zawartości mąki/
  • 1 i ½ łyżki ciemnego kakao
  • 1 i ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • DO PRZEŁOŻENIA:
  • 2 słoiczki powideł śliwkowych

Sposób przygotowania:

Piernik przekładany powidłami
Masło w temperaturze pokojowej utrzyj z cukrem pudrem do białości. Ciągle ucierając dodawaj po jednym jajku, a następnie porcjami płynny miód. Przesiana mąkę wymieszaj z przyprawą do piernika, kakao i sodą oczyszczoną. Powstałą mieszankę dodaj do ciasta, miksując na wolnych obrotach. Na końcu dodaj śmietanę i pianę ubitą z białek i delikatnie wmieszaj do ciasta /łyżką lub mikserem na wolnych obrotach/. Przełóż ciasto do głębokiej keksówki o wymiarach 8x36 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 50-60 min. w temperaturze 165*C. Powidła śliwkowe przełóż do rondelka i podgrzewaj na małym ogniu, do momentu zagotowania, ciągle mieszając. Zdejmij rondelek z ognia, wsyp galaretkę /w proszku/, dokładnie wymieszaj, lekko wystudzić, ale nie do końca, bo zbyt mocno stężeje. Wystudzone ciasto przekrój na 3 części, posmaruj powidłami , a następnie polej polewą czekoladową.