Sposób przygotowania:
Piernik przekładany powidłami
Masło w temperaturze pokojowej utrzyj z cukrem pudrem do białości. Ciągle ucierając dodawaj po jednym jajku, a następnie porcjami płynny miód. Przesiana mąkę wymieszaj z przyprawą do piernika, kakao i sodą oczyszczoną. Powstałą mieszankę dodaj do ciasta, miksując na wolnych obrotach. Na końcu dodaj śmietanę i pianę ubitą z białek i delikatnie wmieszaj do ciasta /łyżką lub mikserem na wolnych obrotach/. Przełóż ciasto do głębokiej keksówki o wymiarach 8x36 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 50-60 min. w temperaturze 165*C. Powidła śliwkowe przełóż do rondelka i podgrzewaj na małym ogniu, do momentu zagotowania, ciągle mieszając. Zdejmij rondelek z ognia, wsyp galaretkę /w proszku/, dokładnie wymieszaj, lekko wystudzić, ale nie do końca, bo zbyt mocno stężeje. Wystudzone ciasto przekrój na 3 części, posmaruj powidłami , a następnie polej polewą czekoladową.