anita697

anita697

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Książka Kucharska: Kuchnia Ameryki Łacińskiej z produktami Hortex

Brazylijski gulasz rybny

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Rybny gulasz zwany moqueca. Aromatyczne tradycyjne danie kuchni brazylijskiej. Olej palmowy dodaje potrawie niezwykłego smaku. PRODUKTU Z HORTEX MOŻEMY DODAĆ PARE WARZYW NA PATELNIE

Brazylijski gulasz rybny

Składniki:

Brazylijski gulasz rybny

 

  • 4 filety z okonia morskiego lub z granika
  • sól do smaku
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki soku z limonki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • 3 łyżki startej cebuli
  • 3 łyżki oleju palmowego
  • 1 cebula, pokrojona w krążki

 

  • 200 ml mleczka kokosowego
  • 360 ml wody
  • 1 zielona papryka, pokrojona w krążki
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w krążki
  • 2 pomidory, pokrojone w plasterki (usunąć nasiona)
  • 1 pęczek świeżej kolendry, posiekanej
  • 1/2 pęczka dymki, posiekanego
  • WARZYWA NA PATELNIE HORTEX

 

Sposób przygotowania:

Brazylijski gulasz rybny
Rybę umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Każdy filet posolić ze wszystkich stron. Rozgnieść czosnek, dodać sok z limonki, wymieszać. Do marynaty dodać rybę i odstawić na 30 minut. Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć startą cebulę plus pare warzyw z hortex Dodać rybę z marynatą i smażyć przez kilka minut. Dodać olej palmowy, krążki cebuli, mleko kokosowe i wodę. Gotować na małym ogniu przez 15 minut. Dodać paprykę, pomidory, kolendrę i dymkę. Przykryć i gotować przez 5 minut. Podawać gorące z ryżem.