Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

bretonka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

smaczna bretonka, łatwa do zrobienia

bretonka

Składniki:

bretonka

 

  • 1.5 szklanki fasoli
  • 10 dag wędzonego boczku
  • 15 dag kiełbasy
  • cebula
  • łyżka mąki
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • majeranek
  • pół łyżki ostrej papryki
  • sól

Sposób przygotowania:

bretonka
Namoczoną w nocy fasolę gotujemy do miękkości na wolnym ogniu. Na patelni smażymy boczek i pokrojoną w małe kawałki kiełbasę. Gdy się nam obsmaży wrzucamy do fasoli. Kolejno podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy łyżkę mąki i zasmażamy. Rozprowadzamy zimną wodą i dodajemy do fasoli. Dodajemy do całości przecier i przyprawy i dokładnie mieszamy. Wszystko trzeba zagotować.

Tagi:

kielbasa