Editha

Editha

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 244]

Bretońska fasolka Edzi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bardzo dobre i rozgrzewające danie, kiedy za oknem jeszcze zima..

Bretońska fasolka Edzi Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bretońska fasolka Edzi

 

  • 0,5 kg fasoli
  • 1 porcja rosołowa z indyka
  • 0,3 kg wędzonki
  • 4 kawałki ulubionej kiełbasy
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka korzeń
  • 1/2 selera
  • 4 listki laurowe
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 2 cebule
  • por ok 10 cm
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki majeranku
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka mielona
  • pieprz ziołowy

Sposób przygotowania:

Bretońska fasolka Edzi
Fasolę zalewamy letnią wodą i odstawiamy na noc. Rano wstawiamy do gotowania z porcją rosołową, liściem laurowym i zielem angielskim. Jeśli jest konieczność dolania wody, to dolewamy. Wędzonkę kroimy w kostkę i przesmażamy lekko na patelni. Mięsko wyjmujemy pozostawiając tłuszcz, który się wytopił. Kiełbaskę i 1 cebulę kroimy w kostkę i przesmażamy na wytopionym z wędzonki tłuszczu. Do gotującej się fasoli dodajemy przesmażoną wędzonkę, pokrojoną w plasterki marchew, 1 cebulę, por, korzeń pietruszki i seler. Całość gotujemy ok 1,5h. Po tym czasie wyjmujemy por i cebulę (ja wyrzucam). Seler i pietruszkę wyjmujemy, wkładamy do blendera, dodajemy koncentrat pomidorowy i blendujemy na jednolitą masę dolewając rosół z fasolki, żeby trochę rozrzedzić. Z garnka wyjmujemy indyka, obieramy mięsko, które wrzucamy do fasoli. Dodajemy przesmażoną z cebulką kiełbaskę, doprawiamy, dodajemy majeranek, zblenderowaną masę i gotujemy ok 10 min. Najlepiej smakuje z kajzerką;)
Bretońska fasolka Edzi
Fasolę nastawiamy w wodzie w jakiej się moczyła z porcją z indyka
Bretońska fasolka Edzi
Wędzonkę kroimy w kostkę i przesmażamy na patelni
Bretońska fasolka Edzi
Do gotującej się fasoli dodajemy warzywa i przesmażona wędzonkę
Bretońska fasolka Edzi
Seler, pietruszkę i koncentrat blenderujemy