Sposób przygotowania:
Bretońska fasolka Edzi
Fasolę zalewamy letnią wodą i odstawiamy na noc. Rano wstawiamy do gotowania z porcją rosołową, liściem laurowym i zielem angielskim. Jeśli jest konieczność dolania wody, to dolewamy. Wędzonkę kroimy w kostkę i przesmażamy lekko na patelni. Mięsko wyjmujemy pozostawiając tłuszcz, który się wytopił. Kiełbaskę i 1 cebulę kroimy w kostkę i przesmażamy na wytopionym z wędzonki tłuszczu. Do gotującej się fasoli dodajemy przesmażoną wędzonkę, pokrojoną w plasterki marchew, 1 cebulę, por, korzeń pietruszki i seler. Całość gotujemy ok 1,5h. Po tym czasie wyjmujemy por i cebulę (ja wyrzucam). Seler i pietruszkę wyjmujemy, wkładamy do blendera, dodajemy koncentrat pomidorowy i blendujemy na jednolitą masę dolewając rosół z fasolki, żeby trochę rozrzedzić. Z garnka wyjmujemy indyka, obieramy mięsko, które wrzucamy do fasoli. Dodajemy przesmażoną z cebulką kiełbaskę, doprawiamy, dodajemy majeranek, zblenderowaną masę i gotujemy ok 10 min. Najlepiej smakuje z kajzerką;)