Sposób przygotowania:
brokuły w sosie migdałowym
Brokuły ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem cukru i soku z cytryny.
Przygotowanie sosu:
Twaróg z mlekiem zmiksować na gładką masę, dodać żółtko i dalej ucierając stopniowo dodawać. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać natkę pietruszki, ubitą śmietanę i lekko schłodzić. Ugotowane brokuły ułożyć na ogrzanym półmisku i polać sosem. Podawać jako wykwintny dodatek do delikatnych pieczonych mięs lub drobiu.
Przygotowanie sosu:
Twaróg z mlekiem zmiksować na gładką masę, dodać żółtko i dalej ucierając stopniowo dodawać. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać natkę pietruszki, ubitą śmietanę i lekko schłodzić. Ugotowane brokuły ułożyć na ogrzanym półmisku i polać sosem. Podawać jako wykwintny dodatek do delikatnych pieczonych mięs lub drobiu.