paulina57

paulina57

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1001]

Brotula pieczona w soli morskiej z warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Smaczna ryba którą pieczemy w soli morskiej. Podana została na gotowanych warzywach wraz z opiekanymi ziemniakami.

Brotula pieczona w soli morskiej z warzywami

Składniki:

Brotula pieczona w soli morskiej z warzywami

 

  • brotula 3 szt
  • sól morska 1 kg
  • tymianek 3 gałązki

 

  • warzywa :

 

  • groszek zielony świeży 1 szkl
  • marchew 3 szt
  • kalafior różyczki 30 dag
  • brokuł różyczki 30 dag
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:

Brotula pieczona w soli morskiej z warzywami
Do środka ryb włożyć po gałązce świeżego tymianku. Dno naczynia do zapiekania wysypać solą morską ( grubą ) a na sól ułożyć ryby. Reszta soli zasypać ryby tak aby nie było ich widać. Ryby pieczemy w soli około 25 minut a piekarniku nagrzanym do 250 stopni.

Po upieczeniu rozbić skorupę z soli i wyjąc ryby. Warzywa obrać pokroić na mniejsze kawałki obgotować i w lekko osolonej wodzie al dente. Rybę podawać na warzywach.