Ewa

Ewa

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 183]

Pstrąg w soli

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pyszna, zdrowa i mega soczysta ryba.

Pstrąg w soli Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pstrąg w soli

 

 

Sposób przygotowania:

Pstrąg w soli
Oczyszczonego pstrąga solimy i pieprzymy od środka. Wkładamy do środka plastry cytryny, możemy dodać ulubione świeże zioła, np. koperek. Do soli dolewamy stopniowo tyle wody, by powstała nam konsystencja mokrego piasku. Na piekarnikowej blasze wykładamy podwójną warstwę foli aluminiowej. Na folię wykładamy połowę soli, robimy z niej pierzynkę dla ryby. Na soli układamy pstrąga, obkładamy go pozostałą solą, tak by cała ryba była szczelnie zamknięta. Folią zamykamy rybę i wstawiamy ją do piekarnika na ok. 30 - 40 minut, 180 stopni, termoobieg. Ryba jest bardzo soczysta i delikatna.
Pstrąg w soli
Etap 1 Pstrąg w soli z cytryną - po upieczeniu
Pstrąg w soli
Etap 2 Pstrąg w soli- przygotowanie solnej skorupki
Pstrąg w soli
Etap 3 Pstrąg w soli - doprawianie cytryną
Pstrąg w soli
Etap 4 Pstrąg w soli - przygotowanie solnej paczuszki

Tagi:

pstrąg