zufikowo

zufikowo

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 159]

Serniko-brownie z konfiturą z porzeczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Bardzo czekoladowe, bardzo wilgotne, lekko serowe i trochę owocowe. Pyszne, polecam!

Serniko-brownie z konfiturą z porzeczki

Składniki:

Serniko-brownie z konfiturą z porzeczki

 

  • Na brownie:
  • 200 g cukru pudru
  • 2 duże jajka
  • 85 g kremowego serka np. ricotta
  • 200 g masła
  • 85 g gorzkiej czekolady posiekanej
  • 50 g gorzkiego kakao
  • 70 g mąki
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • ćwierć łyżeczki soli

 

  • Masa serowa
  • 120 g serka ricotta
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 żółtko
  • łyżka konfitury z czarnej porzeczki

Sposób przygotowania:

Serniko-brownie z konfiturą z porzeczki
Rozpuszczamy w rondelku masło i posiekaną czekoladę. Mieszamy aż uzyskamy gładką masę, zdejmujemy z ognia. Dosypujemy kakao, cukier, jaja, na koniec serek i mieszamy. Dodajemy mąkę z solą. Dokładnie mieszamy i wylewamy masę do foremki 20x20cm wysmarowanej masłem. Teraz masa serowa: mieszamy wszystkie składniki na gładą masę i rozsmarowujemy na warstwie brownie i lekko wykałaczką na powierzchni robimy esy-floresy aby masy się leko przemieszały. Nagrzewamy piecyk do 160 stopni i pieczemy jak sernik na funkcji góra-dół przez ok.30 minut. Po wyjęciu z piecyka zostawić w forie na jakieś 10 minut i dopiero wyjąć i ostudzić. Schłodzić w lodówce na noc.