zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Brownie wg Zewy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

przepis zaczerpnięty z edycji Kasi - Pieczenie na żywo

Brownie wg Zewy

Składniki:

Brownie wg Zewy

 

  • Ciasto:
  • 300 g gorzkiej czekolady
  • 125 g margaryny Kasia
  • 6 jajek
  • 400 g cukru pudru
  • 200 g mąki
  • 4 łyżeczki kakao
  • Polewa :
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1/3 szk słodkiej śmietany 18%
  • cukrowe gwiazdki do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Brownie wg Zewy
W kąpieli wodnej roztopić margarynę. Czekoladę połamać na kawałki i dodać do margaryny. Wszystko razem mieszać do momentu aż czekolada się rozpuści. Masę przelać do miski, w której będzie miksowane ciasto. Gdy przestygnie wsypać cukier puder oraz kakao i miksować. Gdy cukier połączy się z czekoladą nadal ucierając dodawać na przemian po jednym jajku i mąkę. Gotową masę przełożyć do tortownicy wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 35 minut. Po wyjęciu ciasta z piekarnika ostudzić je. Ponownie nastawić małe garnczki do kąpieli wodnej, wlać śmietankę i dodać połamaną czekoladę. Podgrzewać aż się czekolada rozpuści i połączy ze śmietanką, ale nie zagotuje. Polewą polać ciasto i udekorować cukrowymi gwiazdkami.