karita

karita

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 150]

Brukselka w kąpieli pomidor. na szybko

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pyszne połączenie brukselki, pomidorów i czosnku jest ciepłą alternatywą tradycyjnej obiadowej surówki

Brukselka w kąpieli pomidor. na szybko Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Brukselka w kąpieli pomidor. na szybko

 

 

Sposób przygotowania:

Brukselka w kąpieli pomidor. na szybko
Jeśli brukselka jest świeża, nie mrożona, to umyć ją i oczyścić z zewnętrznych liści, odkroić grubą końcówkę. Gotować z dodatkiem cukru i soli ok. 5 minut. Jeśli natomiast jest mrożona, to wrzucić do gotującej się wody, również z dodatkiem cukru i soli, i gotować ok. 7 minut. Gdy będzie już miękka, a najlepiej al dente, należy ją odcedzić. Na patelnię wlać odrobinę oliwy z oliwek, rozgrzać, następnie dodać dopiero co ugotowaną brukselkę i wszystko zalać mlekiem, po czym delikatnie podgrzać. Następnie dodać przecier pomidorowy i dokładnie wymieszać, wciąż lekko podgrzewając. Całość posypać bazylią, lubczykiem, cząbrem, ziołami prowansalskimi oraz solą i pieprzem. Wymieszać, w razie potrzeby dolać mleka bądź wody. Czosnek przecisnąć przez praskę bądź drobno pokroić, dodać do brukselki, wymieszać i przykryć, już nie gotując. Po ok 5 minutach, podawać. Smacznego!
Brukselka w kąpieli pomidor. na szybko
Po ugotowaniu brukselkę połączyć z przecierem pomidorowym oraz przyprawami