jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Brukselka zapiekana z sosem mlecznym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

brukselka zapiekana z sosem mlecznym doskonałe danie na obiad

Brukselka zapiekana z sosem mlecznym

Składniki:

Brukselka zapiekana z sosem mlecznym

 

  • 50 dag brukselki
  • 2 łyżki masła
  • 3/4 szklanki sosu mlecznego
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 10 dag utartego twardego sera żółtego
  • SOS:
  • 1 łyżka mąki
  • 1 płaska łyżka masła
  • 1 szklanka mleka
  • sól

Sposób przygotowania:

Brukselka zapiekana z sosem mlecznym
Brukselkę oczyścić, umyći ugotować w lekko osolonej wodzie. Odcedzić, przełożyć do formy do zapiekania, wymieszać z masłem.
SOS:
Z mąki i masła przyrządzić zasmażkę, rozprowadzić ją małą ilością gorącego mleka, dodać pozostałe mleko, całość zagotować, wymieszać i doprawić solą do smaku.
Brukselkę polać sosem, dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać, posypać utarty serem.
Wstawić do piekarnika i zapiec, aż utworzy się na wierzchu skorupka.