Sposób przygotowania:
Brukselka zapiekana z sosem mlecznym
Brukselkę oczyścić, umyći ugotować w lekko osolonej wodzie. Odcedzić, przełożyć do formy do zapiekania, wymieszać z masłem.
SOS:
Z mąki i masła przyrządzić zasmażkę, rozprowadzić ją małą ilością gorącego mleka, dodać pozostałe mleko, całość zagotować, wymieszać i doprawić solą do smaku.
Brukselkę polać sosem, dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać, posypać utarty serem.
Wstawić do piekarnika i zapiec, aż utworzy się na wierzchu skorupka.
SOS:
Z mąki i masła przyrządzić zasmażkę, rozprowadzić ją małą ilością gorącego mleka, dodać pozostałe mleko, całość zagotować, wymieszać i doprawić solą do smaku.
Brukselkę polać sosem, dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać, posypać utarty serem.
Wstawić do piekarnika i zapiec, aż utworzy się na wierzchu skorupka.