Sposób przygotowania:
Bryndos z grzybami
Moje grzyby były suszone, moczyłam je ok. 2 godzin, potem obgotowałam 10 minut. Odcedzamy je, a wywar zostawiamy. Siekamy cebuę. Marchew ścieramy na grubych oczkach i smażymy razem z cebulą na oleju z odrobiną masła. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Grzyby drobno kroimy (zostawiamy kilka na wierzch zapiekanki) w paseczki i dodajemy do pozostałych warzyw- dusimy wszystko ok. 10 minut dodając wywaru z grzybów, wszystko studzimy. Ziemniaki, obieramy i ścieramy na średnich oczkach, kiedy puszczą sok odsączamy i łączymy z masą warzywną. Dodajemy jajka, mąkę i wszystko mieszamy. Dodajemy koperek i tymianek i ewentualnie sól. Wykładamy do natłuszczonej formy, układamy grzyby i kawałki masła. Pieczemy 2 godziny w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. na drugi dzień równie smaczne - odgrzewamy kawałki na patelni. Podajemy z gęstym jogurtem ub śmietaną. Pycha!
edytaha
marietta
zufikowo
marietta napisał(a):