beciaf

beciaf

Kucharz
[Przepisów: 33]

'' Brzdąc''

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ulubione ciasto mojego męża

'' Brzdąc''

Składniki:

'' Brzdąc''

 

  • Biszkopt
  • 6jajek
  • 12łyżek cukru i mąki
  • 1op.cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku
  • Krem
  • 0.5l mleka
  • 1szklanka cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej
  • 1 kostka masła
  • 1jajko
  • 3 łyżki kakao
  • kieliszek spirytusu, wódki lub rumu
  • 2-3 łyż.kakao do posypania ciasta

Sposób przygotowania:

'' Brzdąc''
Ciasto; białka oddzielić od żółtek i ubić z cukrem i cukrem waniliowym na sztywną pianę następnie kolejno dodawać żółtka i przesianą mąkę z proszkiem ,delikatnie wymieszać.Wylać na blachę(30x40cm) wyłożoną pergaminem .Piec w 180st. około 30 minut, ostudzić i przekroić na pół.Krem;
z mleka ,cukru i mąki - ugotować gęsty budyń ,ostudzić i utrzeć z masłem ,jajkiem (surowym) i kakao na końcu dodać alkohol .Kremem przełożyć ciasto , wierzch posmarować dość grubo, zrobić ''fale'' widelcem i posypać kakao. Ciasto schłodzić. SMACZNEGO!