suri29

suri29

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 223]

Brzoskiwnek

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Serniczek z brzoskwiniami. Polecam

Brzoskiwnek

Składniki:

Brzoskiwnek

 

  • Ciasto:
  • 4 szklanki mąki;
  • 3 łyżki cukru;
  • 1 opakowanie cukru waniliowego(16g);
  • 5 żółtek;
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • 25 dag margaryny do pieczenia.
  • Masa:
  • 50 dag serka homogenizowanego waniliowego;
  • 1 jajko;
  • 10 dag margaryny;
  • 10 dag masła;
  • 1/2 szklanki cukru;
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego;
  • 1 puszka brzoskwiń.
  • 5 białek;
  • 1 szklanka cukru pudru

Sposób przygotowania:

Brzoskiwnek
Mąkę zagniatamy z żółtkami, dodajemy posiekaną margarynę, cukier i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki dokładnie wyrabiamy, dzielimy na dwie części i wstawiamy do lodówki na ok 1h. W tym czasie przygotowujemy masę: podane składniki ucieramy na puszystą, jednolitą masę. Wyjmujemy ciasto z lodówki. Pierwszą część rozwałkowujemy, układamy na formę do pieczenia, wykładamy masę serową. Na masę dajemy brzoskwinie z puszki pokrojone w ćwiartki. Następnie ubijamy pianę z białek i cukru pudru, wykładamy na brzoskwinie. Na koniec ścieramy drugie ciasto na tarce na sam wierzch. Pieczemy ok 50 min. w tem 180oC.