SUPERPRZEPIS

Szarlotka z kisielową pianą i kruszonką

  • 3
         
ocena: 5/5 głosów: 5
Szarlotka z kisielową pianą i kruszonką

Przepyszna szarlotka z brzoskwiniową pianką z mnóstwem chrupiącej kruszonki!

Składniki:

Szarlotka z kisielową pianą i kruszonką

 

  • SKŁADNIKI:

 

  • ( blacha 28x24 cm )

 

  • CIASTO:

 

 

 

  • cukier - 4 łyżki

 

  • żółtko - 5 szt

 

  • proszek do pieczenia - 3 łyżeczki

 

  • cukier wanilinowy - 2 łyżki

 

  • NADZIENIE:

 

 

  • PIANA KISIELOWA :

 

  • cukier - 3/4 szkl

 

  • kisiel brzoskwiniowy - 1 op

 

  • białko - 5 szt

Sposób przygotowania:

Szarlotka z kisielową pianą i kruszonką
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : CIASTO : Mąkę , margarynę , 4 łyżki cukru , cukier wanilinowy , proszek do pieczenia i żółtka dokładnie razem siekamy i wyrabiamy ciasto. 1/3 ciasta wkładamy do mrożenia. Resztę rozwałkowujemy i wykładamy nim blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posypujemy po całości odrobiną bułki tartej i układamy obrane i pokrojone w ósemkę jabłka ( lub w cienkie plasterki ).

PIANA KISIELOWA : Białka ubijamy na sztywno , pod koniec powoli dodając cukier i kisiel. Delikatnie wylewamy na jabłka. Na wierzch ścieramy zamrożoną resztę ciasta.

Pieczemy w nagrzanym na 190C piekarniku przez ok. 40 - 45 minut. Zostawiamy do ostudzenia.

Posypujemy cukrem pudrem! Smacznego!