13sonya

13sonya

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 98]

Szarlotka Z Pianką Cytrynową

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Ciasto - Kruszonka - Nadzienie jabłkowo-brzoskwiniowe - Piana Cytrynowa

Szarlotka Z Pianką Cytrynową

Składniki:

Szarlotka Z Pianką Cytrynową

 

  • Składniki:
  • 1. ciasto
  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 1 kostka masła
  • 3 łyżki stołowe cukru
  • 5 żółtek jajek
  • 1,5 łyżki stołowej proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2. nadzienie
  • 2 duże jabłka
  • 400g brzoskwiń w syropie, bądź domowych brzoskwiń w przecierze jabłkowym
  • 1 łyżka stołowa calvadosu (bądź innego trunku o smaku jabłkowym)
  • cynamon do smaku

 

  • 3. piana
  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 kisiel cytrynowy

 

Sposób przygotowania:

Szarlotka Z Pianką Cytrynową
CIASTO: do miksera wsyp mąkę, kostkę masła o temperaturze pokojowej, 3 łyżki cukru, 5 żółtek jajek, 1,5 łyżki stołowej proszku do pieczenia i 1 opakowanie cukru waniliowego. Mieszaj na średnich obrotach aż do uzyskania jednolitej masy. Następnie wyrobione ciasto około ⅔ uformuj na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia (tutaj można pomóc sobie szklanką albo małym wałkiem) a ⅓ ciasta wkładamy do zamrażarki – to będzie nasza kruszonka. Ciasto posyp odrobiną mąki i rozłóż równomiernie na blaszce, a następnie połóż na kruche ciasto wcześniej przygotowane NADZIENIE (do miski ścierami 2 jabłka na tarce o dużych oczkach, dodajemy 1 łyżkę stołowa calvadosu, ¾ dużego słoika domowego przetworu z brzoskwiń, jeśli brzoskwinie są duże, należy je rozgnieść, bądź pokroić na mniejsze kawałki, do smaku dodajemy cynamon). Teraz należy przygotować PIANĘ. W mikserze ubijamy 5 białek na pianę, pod koniec dodajemy stopniowo cukier, a następnie kisiel cytrynowy. Gotową pianę układamy równomiernie na blaszce. Resztę ciasta wyjmujemy z zamrażarki i ścieramy na tarce o dużych oczkach i posypujemy ją na pianie. Ciasto pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180°C około 45minut.