Sposób przygotowania:
Szarlotka Z Pianką Cytrynową
CIASTO: do miksera wsyp mąkę, kostkę masła o temperaturze pokojowej, 3 łyżki cukru, 5 żółtek jajek, 1,5 łyżki stołowej proszku do pieczenia i 1 opakowanie cukru waniliowego. Mieszaj na średnich obrotach aż do uzyskania jednolitej masy. Następnie wyrobione ciasto około ⅔ uformuj na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia (tutaj można pomóc sobie szklanką albo małym wałkiem) a ⅓ ciasta wkładamy do zamrażarki – to będzie nasza kruszonka. Ciasto posyp odrobiną mąki i rozłóż równomiernie na blaszce, a następnie połóż na kruche ciasto wcześniej przygotowane NADZIENIE (do miski ścierami 2 jabłka na tarce o dużych oczkach, dodajemy 1 łyżkę stołowa calvadosu, ¾ dużego słoika domowego przetworu z brzoskwiń, jeśli brzoskwinie są duże, należy je rozgnieść, bądź pokroić na mniejsze kawałki, do smaku dodajemy cynamon). Teraz należy przygotować PIANĘ. W mikserze ubijamy 5 białek na pianę, pod koniec dodajemy stopniowo cukier, a następnie kisiel cytrynowy. Gotową pianę układamy równomiernie na blaszce. Resztę ciasta wyjmujemy z zamrażarki i ścieramy na tarce o dużych oczkach i posypujemy ją na pianie. Ciasto pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180°C około 45minut.
msewka
ejla
Anula